Abonneren  Inloggen

Bibliotheekpasje in Happy Meal

26 september 2022

Tijdens de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober) vinden kinderen in alle 259 McDonald’s restaurants naast een boekje of speeltje in hun Happy Meal ook een pasje voor een jeugdlidmaatschap bij de Bibliotheek, zo meldt Stichting CPNB. Op deze manier willen McDonald’s, de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en Stichting CPNB het lezen en lenen van boeken in familieverband verder stimuleren. De actie heeft daarnaast als doel zoveel mogelijk kinderen te wijzen op het gratis bibliotheeklidmaatschap dat sinds 1 juli voor iedereen onder de 18 jaar geldt.

Gratis jeugdlidmaatschap onder de aandacht

‘Voor bibliotheken is het bijdragen aan leesplezier van kinderen een belangrijke opdracht’,  zegt Klaas Gravesteijn, directeur van de VOB. ‘We willen met deze campagne kinderen bereiken die nog niet naar de bibliotheek komen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek, maar dat weten veel mensen nog niet. Veel gezinnen bezoeken McDonald’s; als die gezinnen via deze weg leren over het gratis jeugdlidmaatschap van de Bibliotheek en zo het plezier van lezen ontdekken, dan is dat geweldig.’

‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’

Bibliotheek Utrecht en McDonald’s restaurant Utrecht werken al enige tijd succesvol samen rondom de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’. Met deze campagne wil Bibliotheek Utrecht ervoor zorgen dat alle kinderen van Utrecht lid worden van de bibliotheek en hen stimuleren om meer te lezen. In de stad Utrecht kregen kinderen daarom afgelopen voorjaar bij elk Happy Meal een voucher waarmee ze hun bibliotheeklidmaatschap konden verzilveren.

Annemarie Swijtink, Managing Director McDonald’s Nederland: ‘Sinds 2019 biedt McDonald's kinderen de keuze tussen een speeltje of een boekje. Tijdens de Kinderboekenweek in 2020 hebben we onze krachten gebundeld met CPNB, om lezen nog leuker en toegankelijker te maken. Samen met CPNB zetten we dit jaar nog een stap, door samen te werken met de Bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek. Zo laten we zien dat we nauw betrokken zijn als goede buur in de omgeving van onze restaurants.’

Happy Meal Readers programma

Met het Happy Meal Reader programma biedt McDonald’s al sinds 2019 de keuze aan tussen een speeltje of leesboekje als Happy Meal cadeautje. Het hele jaar door kunnen kinderen bij aankoop van een Happy Meal kiezen uit een boekje of een speeltje. Tijdens de aankomende Kinderboekenweek deelt McDonald’s vier boekjes uit van twee boekenreeksen: ‘Kleine Detectives’ en ‘Ik Kan’. In de ‘Kleine Detectives’ wordt er antwoord gezocht op grote vragen, die in het boek zelf te vinden zijn. In de ‘Ik Kan’ boekjes gaat het over verschillende passies (sport, wetenschap, wereldleiders, kunst).

Gi-ga-groene Kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 (die loopt van 5 tot en met 16 oktober) is Gi-ga-groen! Tijdens de Kinderboekenweek organiseren tal van bibliotheken, boekhandels, scholen en McDonald’s-restaurants (lees)evenementen rondom het thema. Een overzicht van activiteiten is te vinden op www.kinderboekenweek.nl.