Abonneren  Inloggen

‘Dwalen tussen schrijvers en verhalen’ op nieuwe locatie Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Utrecht

20 maart 2023

Het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht. In 2025 hoopt het museum zijn deuren te openen aan de Oudegracht, in het iconische pand ‘Magazijn De Zon’, waar voorheen de Openbare Bibliotheek en boekhandel Broese gevestigd waren.

Het museum is op dit moment gevestigd in Den Haag, maar dient het huidige onderkomen binnen enkele jaren te verlaten. Daarom werd gezocht naar een nieuwe locatie die goed past bij de ambities en de beleving die het museum bezoekers wil bieden. Die locatie werd gevonden in Utrecht. Het museum en de gemeente hebben een intentieverklaring getekend. Dennis de Vries, wethouder Vastgoed: ‘We zijn ontzettend blij dat het museum naar Utrecht wil komen. Hun plan sluit aan op de wensen die we ophaalden tijdens de gesprekken met de stad over wat er met dit pand moet gebeuren. Met deze invulling blijft iedereen welkom in het pand en zijn de bijzondere lichtkoepel en het dak voor iedereen te beleven.’

Dwalen tussen verhalen

In 2022 bezochten ruim 2022 bezoekers het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. Op de nieuwe locatie hoopt het museum dat aantal te verdubbelen. ‘Voor onze collectie van schrijversbrieven en -portretten, handschriften en kinderboekenillustraties, en ons tentoonstellings- en activiteitenprogramma is Magazijn De Zon een ideale locatie. Ooit was het pand een warenhuis, nu wordt het een warenhuis waar je kunt dwalen tussen schrijvers en verhalen. Door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid per trein, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats’, zegt museumdirecteur Aad Meinderts.

Het museum wil gaan samenwerken met andere musea in de stad en met theaters, Openbare Bibliotheek en andere (culturele) instellingen. Voordat het museum zijn deuren kan openen, dient het pand te worden gerenoveerd. De Utrechtse gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven over de kosten van de restauratie.

Bron: Literatuurmuseum


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters