Abonneren  Inloggen

Libelle lanceert eerste Libello, voor mannen die moeite hebben met lezen en schrijven

20 november 2023

Voor het tweede jaar op rij brengen Libelle en Stichting Lezen en Schrijven een blad uit voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In Nederland zijn dat 2,5 miljoen mensen. Na het grote succes in 2022 van ‘Libelle - Extra makkelijk te lezen’ is de tweede editie opnieuw bijzonder. Het bekende Nederlandse vrouwenmerk brengt voor het eerst sinds haar start in 1934 een blad voor mannen uit: ‘Libello’.

Kees Tol, presentator en ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, geeft in het blad een interview met prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven. Jarenlang hadden Dennis, Hans, Jos, Jeen en Rien moeite met lezen en schrijven. Zij vertellen hun verhalen. Ook vaste rubrieken over gezondheid, koken, mode en psychologie houden rekening met mannen. Alle teksten staan in een lager taalniveau (A2/B1) en er is een eenvoudigere vormgeving. Het blad heeft een oplage van 70.000 exemplaren.

Libello – Extra makkelijk te lezen 

De eerste Libelle - Extra makkelijk te lezen heeft inmiddels een geschat bereik van 300.000 laaggeletterden. Uit een enquête onder lezers blijkt dat 92 procent van hen het speciale blad fijn vond om te lezen. En 86 procent van de lezers vond de onderwerpen van de artikelen goed bij hen passen. De lezers waardeerden het blad met een 8,4. Lezers gaven ook suggesties voor een nieuwe editie. Een veelgehoorde reactie: kan er niet een blad komen voor mannen, want die kunnen ook moeite hebben met lezen en schrijven?

Deze en veel andere suggesties namen Libelle en Stichting Lezen en Schrijven over bij het maken van de tweede editie. Een groep van ex-laaggeletterde mannen dacht na over onderwerpen. Ook keken ze mee tijdens het vormgeven van het blad. Bibliotheken, gemeentehuizen, leesmappen, roc’s en Taalhuizen ontvangen gratis exemplaren. Zij kunnen Libello - Extra makkelijk te lezen neerleggen op ontmoetingsplekken, zoals een balie, leestafel of in een wachtruimte. Of meegeven aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Docenten en vrijwilligers kunnen het blad gebruiken bij bijvoorbeeld lees- en schrijfoefeningen met cursisten.

Meer aandacht voor begrijpelijke taal

‘Ik vind het belangrijk dat er steeds meer aandacht komt voor begrijpelijke taal’, zegt Dennis Bos, Taalheld 2023 en ex-laaggeletterde. ‘Ik merk nu hoe fijn het is dat ik zelf e-mails kan lezen en schrijven. En met dit blad krijgen mensen zoals ik ook meer leesplezier. Dat helpt enorm.’   
 
Hilmar Mulder, hoofdredacteur Libelle: ‘De Libello komt uit in de week dat het ook Internationale Mannendag is (19 november). Een serieuze feestdag, in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het is de dag waarop de gezondheid en het mentale welzijn van mannen én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen centraal staan. Een mooi moment lijkt mij om een extra makkelijk te lezen mannenblad te presenteren. Waarmee de veelgestelde vraag van vorig jaar, ‘En nu nog een blad voor mannen!’, is beantwoord.’

Bron en foto’s: DPG Media


Geen nieuws missen?

Ontvang wekelijks de gratis nieuwsbrief van PRINTmatters in je inbox