Abonneren  Inloggen

Four Pees lanceert nieuw cloudplatform voor printproductiemanagement

8 februari 2024

Four Pees heeft een cloudgebaseerd platform voor printproductiemanagement gelanceerd: Atomyx. Het wordt als een apart bedrijf van Four Pees afgesplitst. Rondom dit platform kunnen partners, wederverkopers en consultants diensten aanbieden. Dat maakte Four Pees-ceo Tom Peire op 5 februari bekend tijdens “REACT”: een lanceringsevenement voor klanten en relaties in De Oude Vismijn in Gent.

Four Pees staat bekend als internationale systeemintegrator voor de grafimediabranche. De ontwikkelaars van Four Pees hebben Atomyx gebouwd op de visie van “Connected Automation”. De cloudsoftware faciliteert een grootschalige, efficiënte productie van gepersonaliseerde printopdrachten.

Ontworpen als een gebruikersvriendelijk Integratieplatform as a Service (iPaaS), stelt Atomyx niet-technisch opgeleide gebruikers in staat om verschillende gegevensbronnen te integreren in één tool. Denk bij die gegevensbronnen bijvoorbeeld aan online platforms, Software as a Service (SaaS)-toepassingen en gegevens op een lokale bedrijfsserver (on-premise). Zo kan iedereen die betrokken is bij het printproductieproces vanaf elke plek met een internetverbinding de productie overzien.

Copyright: Tineke De Vos

Drie Atomyx-producten

Atomyx omvat drie producten:

  • Atomyx Manage: dit dashboard voor connectiviteits- en productiebeheer biedt visualisatie van orders, automatisering en mogelijkheden voor handmatige interventie.
  • Atomyx Prepare, gebouwd op callas PDF-toolbox-technologie, is een prepress/PDF-verwerkings-API die drukbaarheidscontroles, kleurconversies en bestandsvoorbereiding mogelijk maakt.
  • Atomyx Layout: deze API optimaliseert het gebruik van media door geautomatiseerde lay-outplanning voor verschillende druktechnologieën.

Voordelen van Atomyx

Tom Peire noemde (ook) de volgende voordelen:

  • Lagere integratiekosten, minder handmatig werk en minder potentiële fouten. De lagere integratiekosten ontstaan door een verminderd gebruik van maatwerksoftware, want Atomyx verbindt alles vanaf prepress tot printproductie. Daarmee kan er worden afgerekend met de zogenaamde automatiseringseilanden binnen bedrijven.
  • Schaalbaarheid: als cloudplatform kan Atomyx de productie schalen zonder toenemende kosten voor bedrijfsinterne IT-infrastructuur en licentiebeheer. Peire noemde Atomyx bijzonder effectief voor een tendens die sterk toeneemt in de grafimediabranche: het beheren van kortere deadlines en het faciliteren van kleinere printopdrachten, zelfs tot één (gepersonaliseerd) exemplaar, dankzij verbeterde automatiseringsmogelijkheden.
Het logo van Atomyx. Copyright: Tineke De Vos

Bernd Zipper’s reactie op lancering Atomyx

Bernd Zipper, het Duitse online print orakel, verzorgde tijdens het lanceringsevenement van FourPees een trendlezing. We vroegen hem naar zijn reactie op het nieuwe Atomyx: ‘Atomyx is het juiste platform op het juiste moment. Want één ding wordt steeds duidelijker: we beleven een verschuiving van het tijdperk van massaproductie naar het tijdperk van “mass customisation”. In dat nieuwe tijdperk worden producten steeds meer toegesneden op de voorkeuren van het individu. Dat is niet alleen het geval omdat we nu de technische middelen hebben dankzij inkjet en andere digitale drukprocessen, maar vooral omdat mensen hebben begrepen dat print op deze manier meer waard is: print kan toegevoegde waarde ook beter overbrengen dan elk ander medium.

Dankzij mass customisation wordt print onafhankelijk van oplages. Maar dit brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee voor gegevensverwerking en productie. En daarom hebben we oplossingen nodig zoals Atomyx, die het uiterst eenvoudig maken om verschillende gegevensbronnen, workflows en processen in de cloud te integreren en samen te brengen in één tool.

FourPees heeft - evenals een aantal andere software- en infrastructuurproviders - begrepen wat nodig is om deze nieuwe manier van printen, publiceren en verbonden automatisering mogelijk te maken. Dat wil zeggen automatisering tussen bedrijven en locaties, aangedreven door een cloud-engine. En ik ben er vrij zeker van dat we meer infrastructuurplatforms zoals Atomyx zullen zien, want dat is precies wat de markt vandaag nodig heeft.’

Foto boven: Four Pees-ceo Tom Peire. Copyright: Tineke De Vos


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief